Még mindig tanulok – Mindennapi küzdelmek saját előítéleteinkkel

2015-03-17 | Család| Családi élet

Néhány napja a kislányomat tartottam a karjaimban, amikor történt valami, amitől a lélegzetem is elállt: ahogy néztem, rádöbbentem, mennyire hasonlít a bátyjára. Mintha csak őt tartanám a karjaimban. Első ránézésre ebben semmi különös nincs, bármelyik szülővel megtörténhet akármikor, hiszen a testvérek azonos genetikai háttérrel rendelkeznek.

 

De a lányom bátyja Down-szindrómás.

 

Ugyanez zajlott le, amikor a lányom megszületett. Törülközőbe bugyolálva, kórházi kissapkával adták oda, és az első, megdöbbentő gondolatom az volt, hogy mennyire hasonlít Sebre. Ez annyira meglepett, hogy életének első 24 óráját azzal a tépelődéssel töltöttem, hogy vajon eggyel több kromoszómája van-e, és csak akkor nyugodtam meg, mikor a gyerekorvos végre megvizsgálta.

 

Most már szégyellem ezeket a gondolatokat. Nem tudatosan jöttek, csak úgy maguktól, de egy olyasvalakitől, aki arra tanítja az embereket, hogy a Down-szindrómások jobban hasonlítanak a családjukra, a testvéreikre, szüleikre és unokatestvéreikre, mint egymásra, többet várna az ember. Úgy látszik, öt és fél év elteltével is van még mit tanulnom.

 

Amikor megláttam Sebet Pollyban, keserédes pillanat volt. Akkor jöttem rá, hogy mennyi minden maradt ki elsőszülöttem értékes napjaiból, amikor kisbaba volt. Nem egy babát láttam, hanem a Down-szindrómát. Ahányszor ránéztem, a szívem millió darabra szakadt, és vörösen lángolt az arcom, mikor fejben végigzongoráztam a szakirodalomban olvasható listát: mandulavágású szemek, kicsi fülek, pisze orr. Képtelen voltam ezek mögé látni. Különösen jól emlékszem arra, amikor a pihenőszékében ringattam, és ahogy véginéztem rajta, a lelkem is kizokogtam. Ő pedig egyenesen a szemembe nézett, és a legszélesebb mosolyát villantotta rám. Akárcsak Polly…

 

Emlékszem, azon tűnődtem, vajon hogy nézne ki Seb anélkül a plusz kromoszóma nélkül. Az agyamban átrajzoltam gyönyörű kis arcát és hosszabbá, vékonyabbá, „normálissá” alakítottam. Pedig csak arra lett volna szükségem, hogy ne a tünetegyüttest lássam benne, hanem őt magát, az egyéniséget.

 

Szerencsére már nem vagyok az a rémült és félreinformált nyuszi, mint friss kismama koromban. Apránként beleszerettem a fiamba, ahogy ő is ugyanazt csinálta, mint a többi kisbaba, csak a maga tempójában. Mosolygott, nevetett, átfordult, mászott, járt, beszélt és ahogy a személyisége kibontakozott, a „címke” elhalványult.

 

ca2f583609e6d0c74c7340205673f229

 

Már látom, milyen tudatlan voltam, megpróbálok tanulni belőle, és igyekszem megakadályozni, hogy a tájékozatlanság másokat is megfosszon az örömöktől. Többnyire a pozitív tapasztalatokról írok, és remélem, hogy kicsit jobb hellyé teszem a világot. De van egy dolog, ami időnként még mindig gonoszul felüti fejét: a félelem Seb jövőjét illetően. Igaz, már nem rémít meg annyira, mint régebben, de még mindig itt motoszkál.

 

Seb jelenleg az elsős az iskolában. A különbség közte és a kortársai közt még nem túl nagy és vannak barátai. De realista vagyok és tudom, hogy idővel ez a különbség megnő, később talán majd nem kedvelik ennyire, és nehéz lesz igazi barátságokat fenntartania. Félek, hogy ezen még az inklúzió sem tud segíteni. Vajon tinédzserként is olyan szimpatikusnak tartják majd a társai, mint most?

 

Most megkaptam a második leckét. Néhány hete az az órási szerencse ért minket, hogy megismerhettük Rubent, egy fiatal Down-szindrómás tinédzsert. A fiú úszóbajnok, számtalan aranyéremmel büszkélkedhet. Nemrég szerepelt két másik Down-szindrómás társával a „Kitörés” című, úttörő jelentőségű dokumentumfilmben. Mikor találkoztunk, egy elbüvőlő, udvarias, jó beszédű, kirobbanó személyiségű fiatalembert ismertem meg, aki nem utolsósorban nagyon türelmesnek bizonyult az én kisebb gyerekeimmel. Arra gondoltam, milyen büszkék lehetnek rá a szülei (különösen tetszett, ahogy édesanyját ékes északi tájszólásával úgy szólította, hogy „Kedves”). Igazán átlagos, teljes és boldog életet él a családjával, többségi iskolába jár, van amit szeret, és van amit nem, vannak hobbijai és rengeteg dologban kiváló.

 

Rájöttem, hogy nem kell tartanom a jövőtől. Csak azért félek, mert még mindig a saját előfeltevéseimből indulok ki. Még mindig a tankönyvek alapján tekintek a jövőre és nem látok az állapot mögé. Egy olyan embert képzelek el, akit még nem ismerek. Egy Down-szindrómás tinédzsert látok, nem a fiamat egy pár év múlva. Azt máris sajnálom, hogy Seb első napjaiban nem voltam teljesen jelen, és egyetlen további értékes pillanatot sem akarok elmulasztani a tudatlanságom miatt.

 

Seb mindig Seb marad. Ez nem változik. Mindennap együtt fejlődünk, és mint minden más gyerekre, rá is fog hatni a neveltetése, a testvérei és a hozzá közel álló, életét befolyásoló emberek. A gyerekek, akikkel együtt játszik az iskolában, olyan felnőttekké válnak, akik értékelni tudják a különbségeket, és remélem, hogy  egy új, elfogadó  generáció válik belőlük, akik először és elsősorban az embert látják, nem egy tünetegyüttest.

 

Igen, még mindig tanulok. Legyetek velem türelmesek.

 

 

Szöveg: Huffingtonpost

Fordítás: N. Á.

Képek: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?