“Kedves gyerekkori önmagam!” – Levél egy Down-szindrómás testvér mellett felnőtt orvostól

2017-07-28 | Család| Családi élet

“Miért kell neki olyan sok mindennel küzdenie, ami neked könnyen megy?” Egy Down-szindrómás testvér mellett felnőtt orvos visszatekintése.

 

 

Dr. Kishore Vellody gyermekorvos, Nyugat Pennsylvania Down-szindróma központjának orvosi vezetője, és tagja az Országos Down-szindróma Kongresszus vezetőségének. 2015-ben indított egy blogot, amelyben Down-szindrómában érintett családok tagjai osztják meg élményeiket, önmaguknak címzett levél formájában. Maga Dr. Vellody ezt írta:

 

 

Kedves gyerekkori önmagam!

 

Jól emlékszel, milyen volt felnőni testvéred, Das mellett. Korban nagyon közel álltatok egymáshoz és mindig jól éreztétek magatokat együtt. Észre sem vetted, hogy Das különbözik másoktól, míg valaki nyíltan meg nem mondta. Nem is tudtad, mit kezdj ezzel az információval: nem volt semmi értelme!

 

Beszéltél a szüleiddel és ők megerősítették, hogy Das valóban küzd néhány kihívással, amivel te nem. Ez nagyon felkavart, mert korábban nem jöttél rá, miért kerül neki sokkal több fáradságába megtanulni a dolgokat, mint neked. Azt hitted, egyszerűen így működik, ha az embernek testvére van. Das mindig egy kicsit lassabban értette meg a játékokat, amiket játszottál, de mindig megértette. Az iskolai évei alatt türelmet tanultál tőle: figyelted, ahogy küzd, kitart és végül megvalósítja, amit akar. És aztán láttad az arcán a túláradó örömöt, amikor végül azt mondja: “Megcsináltam, Kis-ow!”

 

 

Amikor idősebb lettél, azon kezdtél gondolkozni, igazságos-e ez. Miért kell neki olyan sok mindennel küzdenie, ami neked könnyen megy? Miért ítélne Isten ilyen sorsra egy gyereket?  A küzdelmes gondolatok lelked mélyére hatoltak és felkavartak. Sok éven át kételkedtél benne, hogy Isten egyáltalán létezik.

 

Aztán, valami csoda folytán elkezdted látni a testvérednek azokat a tulajdonságait, amelyekkel mindig is rendelkezett, de amiket magától értetőtőnek vettél. Elkezdted látni a képességét, hogy mindenkit feltétel nélkül szeressen. Személyesen is megtapasztaltad Das nagyon is valóságos megbocsátását, amikor elrontottad a dolgokat. Rájöttél, hogy az összes ember közül, akiket ismersz, Das hasonlít legjobban arra, amit Istenről gondolsz. Ekkor jöttél rá, hogy te születtél eggyel kevesebb kromoszómával és Das a megfelelő számúval. Rájöttél, hogy Isten mást tart tökéletesnek, mint amit te tartottál annak.

 

Kitartás, Kishore, még nagy hullámvasút van előtted, és az igazán jó dolgok még csak ez után jönnek. Megkapod álmaid munkáját és orvos igazgató leszel egy forgalmas Down-szindróma központban, ahol közvetetten leróhatod köszöneted Dasnak azzal, hogy több ezer Down-szindrómás gyerekről gondoskodsz. Meghívnak majd az Országos Down-szindróma Kongresszus vezetőségébe és lehetőséged nyílik orvosi tudásodat és személyes tapasztalataidat megosztani a világ különböző részein élő családokkal. Könnyekkel a szemedben találkozol majd olyan friss szülőkkel, akiknek előtted még senki nem gratulált a szépséges kisbabájuk érkezéséhez.

 

Nem csak ezeknek a szülőknek az életébe hozol majd reményt korábban nem is sejtett módokon, hanem a testvéreknek is. A sok küzdelem után, amin átmentél, végül a saját szádból hallod majd: “Megcsináltam, Das!”

 

 

Üdvözlettel,
felnőttkori önmagad

 

 

 

 

Szöveg: The Mighty

Képek: Dear Self about Down Syndrome

 

 

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?