Festőkarrier és főiskolai diploma kitüntetéssel – és Down-szindrómával

2014-12-18 | Család| Down-szindrómával a világ

A 26 éves Ezra Roy Magna Cum Laude végzett a Texas Southern University négy éves, főiskolai végzettséget adó képzésén, képzőművészet és színház szakon. Az USÁ-ban, ahol a színes bőrű Down-szindrómások élettartama kb. fele a fehérekének, az afroamerikai, Down-szindrómás,  alig érthető beszédű fiatalembernek és őt egyedül nevelő apjának számos akadályt kellett leküzdenie, míg idáig eljutottak.

 

622x350Apja, Alvin Roy festő volt, de egy ideig jogászként dolgozott, hogy anyagi biztonságot tudjon adni koraszülött, Down-szindrómás és egészségügyi problémákkal küzdő fiának. A festést azonban nem hagyta abba: kisfiával együtt alkotva megfigyelte, hogy a beszélni még nem tudó gyerek szeme felragyog bizonyos színek, formák használatánál. Ezen a nyomon elindulva, a kisfiú arckifejezéseit és testbeszédét megfigyelve, teljesen Ezrára szabott módszerekkel megtanította a fiút festeni és rajzolni. Az egyedi tréning fejlesztő hatása más terülteken is megmutatkozott.

 

Ezra elvégezte a középiskolát, majd érettségi után bejelentette, hogy főiskolára szeretne menni. Arra a főiskolára, amelyre az apja is járt.

 

Ezra nem beszél jól, a főiskolán is tolmács segítette a kommunikációját.  Amikor megkérdezik, mi volt a legnehezebb a főiskolán, egy szóval válaszol:
– Előítéletek.
– Azt tudtam, hogy értek a művészethez – teszi még hozzá. – Tudtam, hogy tudok rajzolni és festeni.

 

Volt olyan csoporttársa, aki csak napok múlva jött rá, hogy a fiatalember nem valakinek a kísérőjeként érkezett, hanem maga is diák, sőt a legszorgalmasabb diák.

 

Kitartóan gyakorolt, mindig korán érkezett. Az anatómiát kórházi szemléltető poszterek segítségével tanulta meg: apjával darts táblát készítettek a képekből, és a különböző testrészekre, szervekre célozva dobálgattak. A dolgozatok témáit egy szoftver segített neki kisebb egységekre bontva feldolgozni és megírni. Semmilyen speciális oktatásban nem részesült, és a követelményeket ugyanolyan színvonalon kellett teljesítenie, mint a többieknek, bár a feladatok végrehajtására több időt kapott.

 

622x350-2

 

Sok kritikával, beszólással, gyakran negatív hozzáállással találkozott, de ezeken keresztül is kitartott – és a műalkotásai magukért beszélnek. Középiskolás kora óta vannak kiállításai, képeit gyűjtők is keresik. A dicsérettel diplomázó művész immár az első Down-szindrómás, profi festő az Egyesült Államokban, aki a képzőművészet fősodrába küzdötte fel magát.

 

Apja a jogi pályát végleg elhagyva művészeti stúdiót nyitott, ahol az Ezrával kifejlesztett módszerrel más Down-szindrómás és autista gyerekeket és fiatalokat is tanít.

 

Tudják, hogy a nehézségeknek ezzel még nincs egy csapásra vége.

– Nagy kihívások várnak még ránk, de együtt megoldjuk – mondja az apa, aki szerint a fiával “össze vannak ragasztva”.

 

A diplomaosztó ünnepség után Ezra átöleli apját:
– Apa, megcsináltuk!
– Nem, te csináltad meg.

 

622x350-1

 

források: forwardtimesonlineperezhilton (videóval), royalgrafix (képgalériával), abc13.com, chron.com (képek forrása is)

 

Kérjük, a cikket ne másolják le, inkább így osszák meg. Köszönjük!

 

Vélemény, hozzászólás?