Emmanuel Bishop, a Down-szindrómás hegedűművész, előadó és sportoló

2017-09-29 | Család| Down-szindrómával a világ

Emmanuel Bishop 20 éves, Down-szindrómás hegedűművész, úszó és golfbajnok, aki világszerte ad koncerteket, és négy nyelven tart beszédeket.

 

 

Emmanuel világszerte koncertező hegedűművész

 

Emmanuel hat éves korában kezdett hegedülni. A Dél-Illinois-i egyetem Suzuki vonósoktató programjának helyi koncertjén egy Down-szindrómás fiú is fellépett, innen támadt apjában az ötlet, hogy Emmanuel is elkezdje a programot. Egyéni és csoportos órákon tanult éveken át és 12 évesen adta az első nemzetközi koncertjét. Koncertezett Törökországban, Albániában, Mexikóban, Argentínában, Bolíviában, Kanadában és számos más országban. Egyik legnagyobb büszkesége, hogy hegedűjátékával fellépett egy vatikáni misén is.

 

Emmanuel fellépése a Manhasset vonósnégyessel

 

 

A fiatalember négy nyelven beszél: angolul, franciául, spanyolul és latinul

 

Emmanuel korai szófelismerést tanult, ehhez kapcsolódik első nyilvános szereplése is, amikor három évesen francia szavakat olvasott fel. Hat évesen három nyelven mondott fogadóbeszédet a National Down Syndrome Society (Országos Down-szindróma Társaság) éves konferenciáján. 12 éves korában az írországi X. Down-szindróma Kongresszuson szekcióülésen adott elő, és hegedült. Mára világszerte ismert önképviseleti előadó lett. 

 

Emmanuel számára a legnagyobb nehézséget a teljes beszédleállásokat okozó dadogásának leküzdése jelentette. Az apja szerint ez nagyobb akadályokat állított elé, mint a Down-szindróma összes többi következménye együtt. Egy 12 hónapos kezelés segített a problémát orvosolni.

 

2012-ben és 2013-ban a Down-szindróma világnapján Törökországba hívták meg koncertezni és előadást tartani. 2014-ben spanyolul adott elő a Down-szindróma szimpóziumon, 2016-ban pedig franciául a kanadai 21-es Triszómia Konferencián. Ugyanekkor vonósnégyest adott elő a Montreali Szimfonikusokkal. 2016-ban latinul tartott beszédet a Down-szindrómás emberek megbecsüléséről, méltóságáról és teljes értékűségéről.

 

 

Emmanuel kiválóan úszik és golfozik

 

A korai szófelismeréshez használt kártyái közül Emmanuel egyik kedvence egy golflabdát ábrázolt. Ez adta az ötletet, hogy hat évesen golfozni kezdjen. Tíz éves korától úszik. Ezekben a sportokban 28 arany, 9 ezüst és 4 bronzérmet szerzett. 13 évesen hat Down-szindrómás ifjúsági (DSISO) úszórekordot állított fel, és jelenleg is világcsúcstartó 800 és 1500 méteren.

 

Emmanuel Bishop a kínai Speciális Olimpián

 

 

Nem a hiányosságokra koncentrálnak, hanem az erősségekre

 

Emmanuel Graftonban él a szüleivel, Victorral és Gloriával , akik nagyon büszkék a fiukra.

 

– Ebben a történetben a fiam a főszereplő. Sok istenadta tehetsége van – mondja Victor Bishop a fiáról. Úgy hiszi, a fiatalember nem a szüleinek köszönheti a sikereit, hanem ő dolgozott meg értük keményen.

 

– Komolyan hiszem, hogy minden Down-szindrómás gyerek legalább egy területen tehetségesebb, mint a többi szempontból. Ezt a területet fejleszthetik és itt sikereket érhetnek el – mondja az apa. Hozzáteszi, hogy a fia tőlük függetlenül ápolta a tehetségét, hiszen sem ő, sem a felesége nem értenek a zenéhez és nem úsznak vagy golfoznak versenyszerűen.

 

A Riverbender.com kérdésére, hogy mit ajánl a többi szülőnek, hogyan fedezhetik fel gyermekük tehetségét, így válaszolt:

 

– Figyeljenek oda. Nem a hiányosságokra kell koncentrálni, hanem az erősségekre. Ez közhely, de nagyon fontos, mert a szülők már a korai fejlesztés során a hiányosságokra kezdenek figyelni, az erősségek háttérbe szorulnak, és nem tanulják meg felismerni a veleszületett adottságokat.

 

Amikor Emmanuelt kérdezték, hogy önképviseletében mi a központi elem, egyszerűen azt felelte:

 
– A jog, hogy megszülethessünk.

 

 

Információ és képek forrása: Riverbender.com

A szöveg az eredeti szerkesztett változata

Vélemény, hozzászólás?