Nem menő egy Down-szindrómás gyereket gúnyolni

2015-03-12 | Család| Down-szindrómával a világ

Mi történik akkor, ha egy Down-szindrómás gyerek többségi iskolába jár? Lesznek barátai vagy mindig bántani fogják? Mi történik, ha együtt szerepel a többiekkel, és a közönség soraiból csúfolni kezdik? Egy amerikai iskolában pontosan ez történt – aztán a történet felkerült a címlapokra.

 

Az USÁ-ban az iskolai sportélet része a szurkolócsapatok működése. A pomponlányok közé általában a legszebbek és legügyesebbek kerülnek be, akik a közönséget nem csak szurkolásra biztatják, hanem szórakoztatják is a táncukkal, vagy akár egészen akrobatikus tornászmutatványokkal.

 

Egy felső tagozatos kosárlabdameccsen a pomponlányok éppen táncoltak, amikor egyiküket a közönség soraiból valaki gúnyolni kezdte. Desiree Andrews hatalmas lelkesedéssel táncol a csapatért, de a gúnyolódó nem ezt látta, hanem a Down-szindrómát.

 

 

Mi történik ilyenkor? Végül is a kosármeccs a lényeg, kit érdekel, hogy az egyik pomponlány nem tetszik valakinek?

 

A kosarazó hetedikes-nyolcadikos fiúk nem így gondolták. Időt kértek. Megállították a meccset, lementek a pályáról és hárman közülük odaléptek a gúnyolódóhoz:

– Ne szórakozz vele!

Odagyűltek a többiek is és megvédték Desiree-t.

 

– Amikor meghallottam, hogy beszélnek vele, felidegesített – mondta Miles Rodriguez, az egyik fiú.

– Nem tisztességes így bánni valakivel, hiszen mindnyájan egyenlőek vagyunk. Isten egyenlőnek teremtett minket – tette hozzá Scooter Terrien, egy másik kosaras a háromból.

 

A három fiú most mindenhova elkíséri a lányt, akinek a következő meccsüket ajánlották. Támogatásuk kifejezésére az iskolai tornatermet is Desiree-ről nevezték el, akit Dee-nek becéznek.

 

 

Hogy milyen érzés ez Dee-nek?

Azt mondja, “jó”. Arra a kérdésre pedig, hogy mit gondol a gesztusról a családja, azt feleli:

– Hogy aranyos, fantasztikus, kedves és szuper.

 

 

A tmj4 hírcsatorna angol nyelvű videója Dee-ről és a kosaras fiúk kiállásáról:

 

 

Örömmel állunk be azok közé, akik továbbadják a “gúnyolódni nem menő” üzenetet és reméljük, hogy hamarosan elérkezik az az idő, amikor nem  világraszóló hír lesz, hogy az emberek – a gyerekek is – tisztelik egymást és kiállnak egymásért, hanem a legtermészetesebb, hétköznapi esemény.

 

Képek innen

Vélemény, hozzászólás?