Baltazár színház

2013-10-14 | Család| Down-szindrómával a világ| Felnőtt kor

A Baltazár Színház az ország első és mindezidáig egyetlen fogyatékos művészekből álló színházi társulata. 12 Down-szindrómás és sajátos igényű színész és további tucatnyi színházi szakember közössége. A csoport vezetője – és egyben alapítója – Elek Dóra franciaországi színházi tanulmányai során, illetve konkrétan egy értelmi sérültekből álló, belga színtársulat előadását látva határozta el a program elindítását. Megalakuása, 1998 óta óta a társulat 13 előadást hozott létre, amelyek hazánkban és külföldön is zajos sikereket arattak.

 


Próbák a hét minden napján. A színészet nemcsak kikapcsolódás, szakma is. (Forrás)

 

A csoport tagjai nem tekintik magukat a társadalmi integráció élharcosainak, próbáik és előadásaik nem a terápiáról szólnak. Amit létrehoznak, az nem gyógypedagógiai kísérlet, egyszerűen csak színház. Abból viszont elsőrangú. Elgondolkodtat, mindannyiunkat érintő kérdéseket vet fel, katarzist és lehetséges válaszokat kínál, mint egy átlagos színházi társulat produkciói. A csoport célja, hogy az előadásaikat a közönség magáért a művészeti értékért ismerje el, hogy a produkciót a néző ne a szereplők állapotához, betegségéhez viszonyítva, ne “ahhoz képest” értékelje, hanem egyszerűen csak azért, mert jó.

 

A Baltazár Színház Alapítvány színészei a hét öt napján, tanárok segítségével képzik magukat, munkájukért pedig fizetést kapnak. Beszéd és hangképzés órára járnak, tánc és zeneoktatásban részesülnek, és olyan mozgásformákkal színesítik a képességeiket, mint a jóga, az aikido vagy a tai chi. Az órákat elismert magyar és külföldi szakemberek adják, egy-egy előadás színvonalért a színészeken túl a társulat tucatnyi állandó munkatársa is dolgozik a zenei rendezőtől a technikuson át a fővilágosítóig.

 

Az előadások nem feltétlenül a kirekesztettség vagy a hátrányos megkülönböztetés témáit járják körül. A társulat eddig 13 darabot mutatott be, amelyek a legkülönfélébb témákat boncolgatják a háború emberi értékrendre gyakorolt hatásától kezdve a szerelem vagy a hit fontosságán át az idő múlásáig.

 


Professzionális színpadi produkció (Forrás)

Talán ez a látásmód, a fogyatékosság helyett a művészi értékekre fókuszáló megközelítés az, ami a fogyatékkal élők társadalmi elfogadottságát is segít előmozdítani. A Baltazár Színházban nem fogyatékos művészetet hoznak létre, egyszerűen csak művészetet. Ezen keresztül pedig könnyebb megmutatni, hogy a fogyatékkal élők értékeikben, gondjaikban és örömeikben nem különböznek másoktól.

 

A Baltazár Színház tehát leginkább az szeretné elérni, hogy a közvélemény egy teljesen átlagos – persze magas minőségű – tásulatként tekintsen rájuk. Mégis egyértelmű, hogy a csoport tagjai valami, az átlagostól egészen eltérő, megfoghatatlan, megfogalmazhatatlan dologgal gazdagodnak mindennap. Egyeseknek a próbák során egyszerre jelen levő céltudatosság és türelem jelenti a különlegességet, mások számára az együtt töltött napok minden percét átjáró, feltétel nélküli elfogadás és szeretet. Akad, aki számára a színészet életcélt, egyenesen az Oscar-díjas álmok felé való utat jelenti. Megint mások itt találták meg életük párját. Nem csupán az idő eltöltéséről, hanem folyamatos alkotásról, mindig valami új létrehozásáról van szó.

 

A társulat életéről 2010-ben Kabarcz Zsófi és Boros Panna nem mindennapi dokumentumfilmet készített Varázslatos galdiátorok címmel. Az Aranylépés című darabra való felkészülés, a próbák időszakát bemutató alkotást a 42. Magyar Filmszemle Schiffer Pál rendezői díjával is kitüntették.

 

A Baltazár Színház Alapítvány művészetoktatási rendszere 2012 óta már nemcsak a társulat állandó tagjai számára érhető el. Sérültek és épek is jelentkezhetnek a III. kerületi Baltazár Művészeti Házban megtartott foglalkozásokra, képzésekre. Az egyes önkifejezési elemek külön-külön is gyakorolhatóak, de akár az összes művészeti forma együttes tanulására is van lehetőség. A foglalkozásokat jellemzően 8-10 fős csoportok számára tartják elismert kortárs művészeti szakemberek, már 10 éves kortól.